Američki investitori sve više prepoznaju značaj ekologije; iako možda ne bi baš želeli da vode računa o planeti, svakako su uočili da ona na tržištu postaje sve veći faktor - kako su ranije generacije volele da se hvale svojim velikim kućama, tako sadašnje generacije američkih kupaca vole da se hvale svojom ekološkom osvešćenošću.

Tako je i nastala ideja da se projektuje i napravi prvo američko naselje u Valenci, Kaliforniji koje će biti izgrađeno s net nultom emisijom ugljen dioksida, a kuće biti tako dizajnirane da unapređuju životnu sredinu.

Svaka kuća, kako prenosi CNBC, imaće posebno dizajniran tavanski prostor koji omogućava cirkulaciju vazduha u čitavoj kući, i smanjuje neophodnost za ventilacijom i rashlađivanjem. Razume se, svaka kuća dolazi sa ugrađenim solarnim panelom, pumpama za prečišćavanje otpadih voda, i posebnim štekerima za punjenje električnih automobila, a voda u bazenima grejaće se iz geo-termalnih izvora. Osim toga, prečišćene otpadne vode biće korišćene za čišćenje ulica i navodnjavanje travnjaka, kako bi se potrošnja vode smanjila. Interesovanje je, kažu, veliko, a izazovi sve veći: investitori se ipak boje da neće moći da učine kuće ili stanove sasvim ekološki prihvatljivim odnosno da će u izgradnji ipak imati emisije štetnih gasova.

Zato svoj negativni doprinos, moraju da neutrališu: izgrađuju prečišćivače metana za farme krava, zatim ugradnjom solarnih panela na energetski neefikasnim kućama, išli su čak i do Afrike da menjanju navike meštana u korišćenju čvrstog goriva. Otvorili su i rezervate za ugrožene biljke Kalifornije, da bi, nekako, ipak u celosti ostavili pozitivan uticaj na životnu sredinu. Ako, izgleda, ekološka svest ne može da promeni navike, surovost tržišta sigurno može. Da li će takvo tržište stići u Srbiju, ostaje jedino da se pretpostavlja.