Procena vrednosti nepokretnosti je jako bitna , kako bi se dobio realan uvid u to koja je realna cena stana, kuće, zemljišta ili poslovnog prostora/lokala, na tržištu, a koje klijenti žele da kupe ili prodaju.

Razlog zašto banke angažuju procenitelja kod dobijanja stambenog kredita, je taj da je procenitelj stručno lice, koje će samim uvidom u svu potrebnu dokumentaciju predmetne nepokretnosti, izlaskom na teren i upoređivanjem sa ponudom nekretnina u tom delu grada, napisati izveštaj o vrednosti te nekretnine na tržištu.

Neretko Kupci i Prodavci stanova traže i procenu vrednosti nekretnine i od licenciranih agenata za nekretnine Agencije NEKRETNINE OBRADOVIĆ:

 

 

 

Postoje sledeće metode procene vrednosti nepokretnosti: - troškovna metoda - prinosna metoda - komparativna metoda. U ovom članku ćemo se baviti komparativnom metodom – metodom poređenja vrednosti nepokretnosti na tržištu.

Komparativna metoda služi da pokaže za koliko se nepokretnost može prodati. Razlike kao što su lokacija, veličina, opremljenost, starost, datum izgradnje i slično imaće pozitivan, odnosno negativan uticaj na vrednost. Lokacija je najčešće jedan od najvažnijih faktora vrednosti.

Komparativna metoda se koristi kod procene onih nepokretnosti koje se često prodaju na tržištu, poput stanova, kuća, vikendica, garažnih mesta, kancelarija, građevinskih poljoprivrednih, šumskih i ostalih zemljišta.

Izveštaj o proceni vrednosti nepokretnosti sadrži sledeće bitne informacije koje su inače i najbitniji elementi za određivanje cene jedne nepokretnosti: 

  • vrsta nekretnine
  • lokacija nekretnine
  • površina nekretnine
  • starost nekretnine
  • spratnost stana
  • funkcionalnost nekretnine
  • namena nekretnine
  • kvalitet materijala
  • struktura stana
  • opšte stanje - da li je u izvornom stanju ili je renovirana nekretnina
  • opremljenosti samog objekta (da li zgrada poseduje lift, podrum, u kakvom je stanju ulazni hodnik, koliko spratova ima…), kao i trenutnom stanju na tržištu.

Komparativi, koje će procenitelj koristiti pri izradi izveštaja, moraju po svim ovim informacijama – gore navedenim kriterijumima da budu slični, kako bi se uvidela realna cena nepokretnosti na tržištu, na primer da li je predmetni stan na boljoj ili lošijoj lokaciji od komparativnog, na boljem spratu, itd.

I na web stranici nase agencije mozete pogledati trenutno oglašene cene stanova u Beogradu i beogradskim opštinama

Banke koriste usluge procenitelja, kako bi banka, a i njen klijent znali tačnu vrednost na tržištu, a i dobili uvid u ispravnost dokumentacije tog stana ili kuće, zemljišta ili lokala, koji hoće klijenti da kupe ili prodaju. U saradnji sa vodećim bankama, možete nam se obratiti, kako bismo Vam organizovali proces procene nekretnine od strane procenitelja ili zatrazili tržišnu procenu cene stana u Beogradu od strane naših licenciranih Agenata za nekretnine.