Ukoliko ste zainteresovani za  kupovinu stana ili kuće u Beogradu, u Republici Srbiji, a strani ste državljanin, prvo što treba da uradite je da proverite da li između Vaše države i Republike Srbije postoji zaključen bilateralni sporazum, koji reguliše pitanje sticanja nekretnina državljana jedne države, u drugoj državi. U slučaju da takav sporazum ne postoji, treba proveriti da li je ostvaren faktički reciprocitet između država.

Ono što je jako važno je da je sticanje poljoprivrednog zemljišta rezervisano isključivo za domaće državljane. U ovom slučaju izuzetak je mogućnost državljana EU da stiču pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem, uz veoma restriktivne uslove. 

Ako ipak možete postati vlasnik- kupiti kuću ili stan, sledi Vam: izbor nekretnine, provera vlasništva, overa kupoprodajnog ugovora, plaćanje pune cene nad nepokretnosti i - upis svojine nad nepokretnošću u Katastru nepokretnosti i plaćanje poreza.

Ali, kada ne postoji mogućnost kupovine nepokretnosti, tada ovu prepreku možete prevazići osnivanjem firme u Srbiji. Strana pravna i fizička lica mogu da osnivaju firme bez ograničenja. Ne samo to, već strani državljani mogu da osnivaju i tzv. Special Purpose Vehicle sa namerom da steknu poljoprivredno zemljište putem domaćeg pravnog lica.

Svakako Vam savetujemo konsultaciju sa našim Advokatom, kao i Agentima prodaje, koji će Vam dati najbolje savete o svim nedoumicama koje ste do sad imali.

Nakon što ste pronašli i obišli nekretninu koju želite da kupite i koja ispunjava Vaša očekivanja, potrebno je izvršiti sve pravne provere - da li na nekretnini postoje određeni tereti, hipoteke, zabeležbe. To će sve umesto Vas učiniti naša Agencija za nekretnine.

Kupoprodajni ugovor mora da se overi-solemnizuje kod Javnog beležnika, a isplata kupoprodajne cene se vrši preko bankovnog računa. Nakon isplaćene celokupne ugovorene cene, sledi predaja nekretnine – predaja ključeva od strane prodavca u vlasništvo Vas, kao kupca. Prilikom kupovine nekretnine, plaća se porez na prenos apsolutnih prava. 

Poreska prijava se podnosi Poreskoj upravi u roku od 30 dana od dana solemnizacije - overe ugovora kod javnog beležnika i podnosi je prodavac kao poreski obveznik.  Ovo pitanje nije regulisano zakonom, te se polazi od stava da za sticanje nije nužno postojanje ugovorne (diplomatske) uzajamnosti sa drugom stranom državom, već je dovoljno da se u praksi dozvoljava državljanima Republike Srbije da stiču nepokretnosti na teritoriji te strane države (faktički reciprocitet). Takođe, stranci mogu nasleđivati nepokretnosti na teritoriji Srbije, na osnovu pretpostavljene faktičke uzajamnosti, s tim što zainteresovane strane u postupku mogu dokazivati suprotno. 

Izuzetak je što se stranim državama za potrebe njihovih diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao i organizacijama i specijalizovanih agencijama Organizacije ujedninjenih nacija se mogu, uz prethodnu saglasnost organa nadležnog za poslove pravde prodati zgrade i stanovi za njihove službene potrebe, a isto važi i za građevinska zemljišta u svrhe izgradnje takvih zgrada.

Za sva pravna pitanja ili pomoć oko kupovine ili prodaje ili sticanja prava na nepokretnosti, izbora najbolje nekretnine prema Vašim potrebama i mogućnostima – kontaktirajte nas!