Investicije evropske logistike tokom prošle godine porasle su 38.68 milijardi evra, što je rekord još od 2013. Sada je Evropa pred novim izazovom, kada se kineski e-commerce trgovci pridružuju tršištu, predvođeni Alibabom. Kompanija je navela da se rast u insotranom trgovanju preko interneta povećalo za 53%, na 577 miliona dolara tokom početkom epidemije koronavirusa. Ako rezultat ekspanzije prekookeanske trgovine, zauzeće skladišta u Evropi poraslo je za 80%.

Potražnja prostora za skladištenje u Evropi eksponencijalno raste. Velike kineske kompanije sve više se okreću ovoj vrsti obezbeđivanja svojih pošiljki i njihovu manju cenu.

Dajan Vang, osnivačica i predsednica kineske e-commerce kompanije DH Gate, rekla je prošlog meseca da kompanija poseduje 10 skladišta u Evropi i da bi želela da poseduje još 40. Ova vrsta potražnje, ne samo da neminovno dovodi do preoptrećenja mreže skladišta, već i zsigiurno povećava cene kako iznajmljivanja, tako i prodaje prostora za skladištenje.

Kompanija GLP iz Singapora, koja upravlja kapitalom vrednim oko 97 miliona dolara u nekretninama i gotovinskim fondovima, kaže da je aktivnost iznajmljivanja skladišta porasla za 69% u Evropi tokom prošle godine. Kompanija ističe da kineski trgovci u ovom trenutku zakupljuju nešto više od milion kvadratnih metara. Kineska kurirska služba, SF Express, bila je jedna od pionira zakupa velikih magacinskih prostora širom Evrope.